zondag 15 februari 2015

Mission (impossible?) voor Rambo

Dit bijzondere verhaal begint in de grensstreek van Griekenland en Turkije. 
Daar waar de grenzen van Europa ophouden en de grenswachten van Frontex hun werk doen. 

Dog Rescue Greece ontving een noodkreet van een Nederlander die werkt voor deze organisatie. 
Vorig jaar kregen hij en zijn collega's regelmatig bezoek van een hond, een Herdermix. Zij noemden hem Rambo. 
Na enige tijd brak voor hun een periode van verlof in Nederland aan en moest Rambo hun een enige tijd missen, maar na terugkomst in Griekenland bleek dat Rambo op hun gewacht had. 
Hij dook weer op, kwam naar ze toe en maakte weer contact. Hij was duidelijk blij met hun terugkeer.


Maar al snel werd duidelijk dat het niet goed met hem ging. 
Hij hield zijn rechterpoot omhoog en liet zien dat hij daar ernstig gewond was geraakt. Tijdens het lopen gebruikte hij zijn poot niet. 
Een van de Nederlanders zette de deur van zijn hart en van zijn appartement open voor Rambo. Iedere dienst ging Rambo mee op patrouille en de twee werden onafscheidelijk. 
Toch wist het voorlopige baasje van Rambo dat het zo niet langer door kon gaan. Zijn werkzaamheden in dit gebied liepen ten einde en hij moest op zoek naar hulp voor Rambo. 
Dat was een bijna onmogelijke missie want de grenspost bevindt zich in zeer onherbergzaam gebied waar nauwelijks infrastructuur is en geen dierenarts in de wijde omgeving te bekennen is. Door navraag te doen in Griekenland en te zoeken op internet kwam hij op het spoor van Dog Rescue Greece en werd contact opgenomen. 

Wij zijn in de gelukkige omstandigheid dat er in Griekenland een aantal vrijwilligers zijn die voor honden door het vuur gaan en altijd klaar staan om een helpende hand te bieden. 
Al snel werd een plan gemaakt. Rambo zou opgehaald worden uit het hoge Noorden en overgebracht worden naar een gespecialiseerde dierenkliniek in Athene. Het leek een "Mission Impossible" maar wij konden Rambo niet in de steek laten en hebben besloten ons volledig voor hem in te zetten. 

Rambo en zijn vluchtbegeleidster.

Op 12 februari vloog onze vrijwilligster naar Alexandropouli om Rambo op te halen. 

De mannen van Frontex brachten Rambo naar het vliegveld en zetten hem, na een emotioneel afscheid, op het vliegtuig naar Athene. Daar werd hij direct overgebracht naar een grote dierenkliniek. 

Uit de onderzoeken in de dierenkliniek in Athene is gebleken dat Rambo beschoten is en dat er meerdere kogels in zijn voorpoot zitten. Zijn zenuwen zijn ernstig beschadigd en de kans dat hij de poot ooit zou kunnen gebruiken, bleek slechts 10% te zijn. 

Vrijdag 13 februari was er overleg tussen de verschillende dierenartsen van de kliniek. De kans was groot dat zijn poot geamputeerd moest worden om zijn leven te redden. 


Onze vrees werd die dag inderdaad bewaarheid. De schade aan zijn poot is zo groot dat deze geamputeerd zal moeten worden. Maar tijdens de voorbereidingen voor de amputatie ontdekten de dierenartsen iets anders; Rambo bleek hartworm te hebben. Een grote tegenslag! Gelukkig heeft hij de lichtste vorm, die een behandeling zeer goed mogelijk maakt. Maar dat neemt wel heel veel tijd en veel medicatie. Pas na genezing van de hartworm zal de operatie plaats kunnen vinden. En Rambo zal na de amputatie moeten revalideren en leren lopen op 3 poten. 

Geschat wordt dat hij in totaal zo’n 4 maanden nodig zal hebben om er weer bovenop te komen. 

In de kliniek is nogmaals gebleken dat Rambo een hond is met een bijzonder karakter. 
Hij geeft zijn poot als er bloed moet worden afgenomen en hij ligt rustig aan een infuus met antibiotica. Hij likt de handen van zijn verzorgers alsof hij weet dat zij er voor hem zijn, hem willen helpen en hij hun daarvoor wil bedanken. 

Rambo is een doorzetter. Een hond met een sterke overlevingsdrang. Maar hij redt het niet alleen. Wij hebben het tot onze missie gemaakt hem te helpen. Hem een pijnvrij en lang en gelukkig leven te geven. Hij verdient het zo! 

De kosten die met zijn reddingsoperatie zijn gemoeid, zijn hoog. We doen ons uiterste best het geld voor de medische kosten voor Rambo bij elkaar te sprokkelen. En daarbij moeten wij om hulp vragen. 
Helpt u mee de reddingsoperatie voor Rambo tot een succes te maken? Om deze "Mission Impossible" tot een succesvolle "Mission Completed" te maken? Samen maken we het verschil! 

Via de Goede Doelen stichting Geef.nl kunt u heel makkelijk meedoen aan onze Actie voor Rambo

Klikt u HIER voor meer informatie. 

Namens Rambo: Efcharisto poli! Heel hartelijk dank!