zaterdag 25 juli 2015

Bosbrand in Preveza: Acht pups omgekomen

Berichtgeving in de Griekse media: 


Preveza, Griekenland, zondag 19 juli.

De temperaturen stijgen, bijna 40 graden. De wind is straf.
In onze opvang zit een moederhond met 9 pups. Gered uit de haven door een Nederlands echtpaar.
De dag ervoor zijn ze allemaal nog bij de dierenarts geweest om hun chip te registreren en een Rabiës vaccinatie te laten zetten. De voorbereiding op hun reis naar Nederland vanaf half augustus.
We wanen de hondjes veilig.
Aan de overkant van de opvang besluit een boer stukken gras en takken te verbranden. De wind stuwt de vlammen en hevige warmte omhoog, tegen de bomen aan.
De takken vatten vlam en zo grijpt het vuur razendsnel om zich heen. Binnen no-time staan alle bomen in brand en bereikt het de opvang. De pups hebben geen schijn van kans. Moederhond weet een hek te forceren en vlucht. Eén pup in haar kielzog achter haar aan rennend.
De man probeert met alle macht de brand te blussen. De brandweer komt ter plaatse en zet groot materieel in. Helaas mag het niet baten; voor de 8 pups komt de hulp te laat.
Daar waar zij veilig waren, heeft het noodlot toegeslagen. We zijn zwaar aangeslagen, emotioneel en zeer verdrietig.
Onze eerste aandacht gaat naar de vrouw die de hondjes met hart en ziel verzorgde. 
Ze is ontroostbaar en wil na deze catastrofe eigenlijk stoppen met de zorg voor de zwerfhonden, maar ze weet dat ze haar ogen niet kan sluiten voor het leed om haar heen en door moet gaan voor alle lieverds die nog zo hard haar en onze hulp nodig hebben. 

We gaan door, Moeder en zoon komen in een later stadium naar Nederland. Een aankomst waar wij dankbaar voor zullen zijn, maar die wij graag anders hadden gezien.

Rust zacht, lieve Jody, Jamai, Jochem, Jeanny, Jort, Jordy, Jerom en Joris, we zullen jullie nooit vergeten en ons uiterste best doen jullie mama en broertje een lang en gelukkig leven te bezorgen. 
*** Jody ***

*** Jamai ***

*** Jochem  ***

*** Jeanny ***

*** Jort ***

*** Jordy ***

*** Jerom ***

*** Joris ***